طراحی صدا

طراحی و ادیت صدا یکی از مهم ترین بخش های کار مدیا و به خصوص کار انیمیشن می باشد به طوری که خیلی از کارگردانان انیمیشن از صدا به عنوان یکی از ابزارهای مهم داستان پردازی استفاده میکنند.

صداگذار حرفه ای کسی است که سینما و درام را بشناسد و بتواند از طریق صدا به روایت داستان کمک کند.

تسلط به علم صدا از آکوستیک گرفته تا استاندارد های پخش و بخش فنی صدا از تغییر و اصلاح آن تا تولید هر صدایی که مورد نیاز تصویر باشد از تخصص های یک صداگذار حرفه ایست.

صرفا مدرک دانشگاهی ملاک توانایی یک فرد نیست و چندین کار حرفه ای به صورت دستیار و چندین کار مستقل در رزومه یک صداگذار حرفه ای انیمیشن انتظار می رود.

به طور کلی دانستن تخصصی هر یک از مباحث صدا در دنیا کافیست ولی در ایران فرد باید به تمام اصول صدا از ابتدا تا انتها مسلط باشد. هر آنچه امید است که با زحمات صنف در حمایت از حقوق مادی فعالان این زمینه به مرور زمان عرصه برای جدا سازی هر یک از تخصص ها فراهم گردد و ما شاهد فضایی کاملا حرفه ای در تمامی امور صدا باشیم.

 

شرح وضایف

در حال حاضر در ایران و به خصوص در پروژه هایی که بودجه کمتری در اختیار دارند انجام تمامی مراحل صدا به عهده یک الی دو نفر میباشد از جمله ضبط افکت-تدوین صدا-طراحی صدا-میکس-مستر و این امور در قیمت ها لحاظ شده است.

ضبط صدا به ۲ دسته تقسیم میشود ضبط افکت های زمینه که به عهده صداگذار است و ضبط دیالوگ و حالت های کاراکتر ها که به عهده تهیه کننده و کارگردان میباشد و به صورت لایه لایه به صدا گذار تحویل داده میشود.

طراحی صدا نیز به ۲ دسته تقسیم میشود صداهایی که با ترکیب کردن چند افکت صدای مختلف به دست می آیدو صدا هایی که با سینتی سایزر و کاملا دیجیتال به دست می آید.

صداگذار می تواند مثل تمام دنیا برای اتفاقات ساده تصویری مثل صدای در و صندلی و غیره ویا آمبیانس از افکت های آرشیوی استفاده کند واین کاملا بلا مانع است ولی صداهای ساخته شده و طراحی شده حتی آرشیوی دارای حقوق مادی و معنویست و نباید استفاده شود.

 به طور معمول صدا گذار در حین تولید به تیم اضافه می شود و  چون کار به مرحله پایانی نرسیده زمان قید شده در قرارداد برای تحویل کار باید از زمانی محاسبه شود که کار تدوین نهایی شده و تغییری در زمان کلی آن ایجاد نشود و در صورت تغییرکارفرما باید زمان مناسب برای انجام اصلاحات را به صدا گذار بدهدو این تاخیر در کار به حساب نمی آید

زمان تحویل کار برای کار کوتاه بسته به میزان کار ۷ الی ۱۰ روز و کار های بلند ۱ ماه و سینمایی حداقل ۲ ماه میباشد.

کارگردان حق شنیدن کار در هر مرحله ای و حضور در انجام مرحله میکس و تغییر آن را داراست  و صدا گذار موظف است شرایط را برای حضور کارفرما در صورت تمایل در استودیو فراهم کند.

صداگذار موظف است تمام لایه های کار نهایی لاین افکت -لاین آمبیانس - لاین موزیک و لاین دیالوگ را به کارفرما تحویل دهد.

تعرفه های ذیل صرفا برای افراد عضو در صنف بوده که شماره نظام سینمایی را دارا میباشند. 

 

تعرفه قیمت

با توجه به اهمیت و تعداد زیاد وضایف صدا گذار تعرفه ها به چند دسته تقسیم شده است.

انیمیشن - کوتاه دیالوگ محور دقیقه ای  ۱  میلیون تومان - زیر ۵ دقیقه توافقی

انیمیشن - کوتاه بدون دیالوگ دقیقه ای ۱.۵ میلیون تومان - زیر ۵ دقیقه توافقی

انیمیشن - سینمایی دقیقه ای  ۱  میلیون تومان

انیمیشن-  سریال بدون دیالوگ دقیقه ای  ۱  میلیون تومان - زیر ۵ دقیقه توافقی

انیمیشن - سریال دیالوگ محور دقیقه ای  ۷۰۰ هزار تومان - زیر ۵ دقیقه توافقی

انیمیشن - تیزر دقیقه ای ۴ میلیون تومان

طراحی صدای ۵.۱ و ۷.۱  یا همان سوراند به قیمت های بالا ۳۰ درصد اضافه میکند.

  همجنین این قیمت ها برای شخص می باشد و کار با یک استودیو ۱۰ نفره طبیعتا قیمت ها را چند برابر خواهد کرد.

در صورتی که صدا گذاری انجام شده به لحاظ کیفی بسیار پایین تر از حد نرمال باشد کارگردان و یا تهیه کننده می تواند از صنف تقاضای داوری کنند و در صورت تایید کم کاری صدا گذار کارفرما از مبلغ قرارداد بکاهد و یا قرارداد را فسخ کند.

 

موسیقی انیمیشن

  ساخت موسیقی انیمیشن, از تخصصی ترین مراحل تولید فیلم میباشد. قدرت موسیقی در تشدید احساسات بسیار زیاد است و میتواند تصویری ساده را به صحنه ای عظیم تبدیل کند. موسیقی هنری است که میتواند راوی کل داستان فیلم باشد و تاثیر آن بر درست دیده شدن فیلم بسیار زیاد است.

   انتخاب آهنگساز برای ساخت موسیقی انیمیشن بسیار مهم است و هرچند نمیتوان تعریف دقیقی از آهنگساز حرفه ای انیمیشن ارایه داد, اما پیش شرطهایی از طرف انجمن صنفی فیلمسازان انیمیشن و کارگروه به عنوان این تعریف در نظر گرفته شده است.

   آهنگساز حرفه ای انیمیشن باید قدرت  درک داستان و نحوه تبدیل آن به موسیقی را داشته باشد. تسلط و تحصیلات علوم آهنگسازی تئوریک(هارمونی, ارکستراسیون, فرم و ...) و عملی از پیش شرطهای آهنگسازی فیلم در نظر گرفته میشود ولی عضویت در یکی از نهادهای صنفی خانه سینما (کانون آهنگسازان فیلم) و یا خانه موسیقی (کانون آهنگسازان) و همچنین سابقه ساخت موسیقی برای ۱۰ فیلم (حداقل ۵ انیمیشن و ۵ اثر تصویری دیگر (سینمایی , مستند و ...)) از موارد در نظر گرفته شده برای اطلاق آهنگساز حرفه ای انیمیشن در نظر گرفته شده است.

   ساخت موسیقی برای فیلم نیازمند زمان است و آهنگساز برای فکر کردن و نوشتن اتودهای اولیه به زمان کاری از ۳ تا ۱۰ روز نیاز دارد, لذا تهیه کنندگان و کارگردانان محترم فیلم نباید از آهنگساز درخواست کنند قبل از عقد قرارداد, برای فیلم اتود موسیقی ساخته شود. همچنین موسیقی ساخته شده برای یک فیلم, فقط برای استفاده در آن فیلم و هر چیز وابسته به آن فیلم (آنونس, مصاحبه و...) قابل استفاده میباشد و هر گونه استفاده موسیقی در اثر دیگری, نیازمند کسب رضایت از آهنگساز و پرداخت کپی رایت میباشد.

تولید موسیقی

آهنگساز پس از ساخت موسیقی , مرحله ضبط و میکس و مستر موسیقی را شروع میکند. ضبط موسیقی در استویو های حرفه ای با نوازنگان و صدابرداران حرفه ای موسیقی انجام میشود.

تعرفه قیمت

 - هزینه ساخت موسیقی برای تیزر تبلیغاتی (حدود)  ۱ دقیقه از ۱۰ تا ۲۰ میلیون تومان, که با توجه به تخصص آهنگساز در ساخت موسیقی تبلیغاتی و نوع ارکستر مورد نیاز برای ضبط تفاهم میشود.

 

 - هزینه ساخت هر دقیقه موسیقی اورجینال برای فیلم در صورتی که موسیقی مورد نیاز فیلم کمتر از  ۱۲ دقیقه باشد, از ۷  میلیون تومان تا  ۱۵ میلیون تومان میباشد, که از این رقم :

  ۴ تا ۸ میلیون تومان اجرت ساخت موسیقی میباشد که با توجه به جایگاه هنری و تخصص آهنگساز تفاهم میشود,

 ۳ تا ۷ میلیون تومان هزینه ضبط , میکس و مسترینگ موسیقی میباشد, که با توجه به نوع ارکستر مورد نیاز برای ضبط تفاهم میشود. لازم به ذکر است در مواردی که سفارش دهنده  تقاضای ضیط با ارکستر یزرگ , یا ارکستر سمفونیک داشته یاشد هزینه ضبط موسیقی تا دقیقه ای  ۱۵ میلیون تومان افزایش پیدا میکند.

 

- هزینه ساخت موسیقی برای هر قسمت سریال انیمیشن ( با زمان تقریبی ۵  تا  ۱۰ دقیقه موسیقی برای هر قسمت )  ۸ تا  ۱۲ میلیون میباشد.

- هزینه ساخت موسیقی تیتراژ برای سریال با توجه به نیاز به شعر و خواننده از ۱۰ تا ‌۲۰ میلیون تومان میباشد.

 

تهیه و تنظیم در کارگروه صدا و موسیقی

بهار ۱۴۰۱

آرمین بهاری و میلاد موحدی